top of page

Na grob Angele Boškin

Sobota 1.6.2019


Avtor prispevka: Slavica Babič

Fotografinja obeh slik: Slavica Babič

Vreme nam je nagajalo in v maju smo že drugič odpovedali pohod na Matajur. Vendar, vsaj nekaj organizirajmo! In… peljemo se iz Brda pri Kranju, polni vtisov ob slovesnosti ob mednarodnem dnevu medicinskih sester. Pravkar je minilo 100 let od zaposlitve prve medicinske sestre na Slovenskem. Angela Boškin je bila doma iz Pevme na Goriškem – v Italiji, tam je tudi pokopana. Nam tako blizu, pa vendar marsikatera kolegica tega ne ve in še ni bila na njenem grobu. Odločitev je padla že v avtobusu na poti proti domu: Še pred počitnicami gremo na pohod iz Nove Gorice v Pevmo (Piuma) in tako obeležimo spomin na našo prvo kolegico. Doma še malce preverjanja… in določen je bil datum. Gremo, ne glede na vreme.

V soboto 1. Junija ob 15.00 uri, se nas je kar lepa druščina zbrala na Trgu Evrope v Novi Gorici. Med vsemi deževnimi dnevi, je bil ta pravi znanilec poletja. Podali smo se po ulicah Gorice, na Solkansko polje in v Pevmo. Prva postaja je seveda bilo pokopališče. Ustavili smo se ob grobu Angele Boškin, položili simboličen šopek in prižgali svečko. Pa se je pojavila misel: a eno zmolimo, ali zapojemo? … in odziv: zakaj pa ne oboje!

Po tem postanku, molitvi in slovenski pesmi smo skozi Pevmski park pot nadaljevali do botaničnega vrta Luciana Viatorija. Vrt vsako pomlad ob vikendih odprejo za javnost. V tem času je vrt najlepši, poln cvetja. Začne se z magnolijami, sledijo azaleje in rododendroni in še vrsta dreves, grmovnic in drugih okrasnih trajnic. Zadnje množično zacvetijo hortenzije.

Mi smo ujeli zadnji termin letošnjega ogleda. Po odzivih sodeč, pa bo marsikdo v naslednjih letih večkratni obiskovalec.コメント


bottom of page