Vabilo Jesenski izlet v Logarsko dolino

Sobota, 25.9.2021

Odhod iz Tolmina ob 06.00 uri in nadaljevanje poti v osrčje Savinjskih Alp, v Logarsko dolino.

Privlačnost Logarske doline odseva v prvobitnosti okolja ter številnih naravnih znamenitostih, ki privabljajo ljubitelje narave. Dolina je dolga 7 kilometrov in je stisnjena med preko 2000 metrov visoke vrhove. Ob vstopu v Logarsko dolino bomo spoznali njene značilnosti ter imeli prosti čas za uživanje v naravnih lepotah, možnost sprehoda do slapu Rinka.

S preostalimi, kateri se ne podate na sprehod do slapu, pa si ogledamo geološko razstavo jam in fosilov, ki predstavlja geologijo Kamniško - Savinjskih Alp in Karavank.

Sledi obisk razstave o ledenodobnem človeku in multimedijska predstavitev, kjer bomo videli tudi kopijo najpomembnejše najdbe iz Potočke zijalke - prašivanke, ki velja za najstarejšo šivanko na svetu.

Popoldan se bomo zapeljali v vasico Radmirje, kjer je v cerkveni zakladnici znana in za oči izredno vabljiva zbirka dragocenih mašnih plaščev in kelihov. To je edinstven kulturno zgodovinski spomenik, eksponati pa predstavljajo darila raznih evropskih kraljev in cesarjev oziroma cesaric. Med ohranjenimi dragocenostmi so tudi mašni plašči, ki so jih darovale cesarica Marija Terezija (1750), poljska kraljica Marija Jožefa (1753) in mati francoskega kralja Ludvika XVI. (1763).

Pot bomo nadaljevali proti Termam Snovik s kratkim postankom pri največji slovenski cerkvi iz leta 1743 v Gorjem Gradu.

Po prihodu v terme si bomo privoščili dvourno kopanje v termalnem bazenu. Druženje bomo zaključili s samopostrežno večerjo.

Odhodi: AP Tolmina ob 06:00

Ročinj 06:15

Kanala 06:20

AP Nove Gorice ob 06:50

Šempeter (pri cvetličarni Kofol) ob 7:05

Šempas 7:10

Ajdovščina 07:40

PRIJAVE ZBIRA ga. Rada Skočir na tel. št.: 041 540 497 oz. na e-naslov skocirrada@gmail.com, do petka 10.9.2021.

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo in morebitne posebnosti glede obroka (večerja).

Izlet bomo izvedli skladno s trenutnimi NIJZ navodili. Zaradi koriščenja gostinskih storitev v zaprtem prostoru vas prosimo za potrdilo o testiranju/ potrdilo o cepljenju/ potrdilo o prebolelosti. Hvala za razumevaje.

Vabljeni vsi člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica.

Metka Plesničar

predsednica Društva MSBZT Nova Gorica