top of page

Jesenski pohod po Ajdovščini z okolico

sobota 19.10.2019


Ob 08.00 uri smo se zbrali na avtobusni postaji v Ajdovščini in si v spremstvu gospe Vesne Bratina in gospe Zdenke Žigon najprej ogledali Ajdovščino z rimsko utrdbo Castro. Šli smo skozi papirnico v Šturje in spoznali zanimivosti po pešpoti pod Domom starejših občanov Ajdovščina vse do cerkvice Svetega Martina v Žapužah, kjer nas je pričakal gospod Aleš Brecelj. Predstavil nam je kraj Žapuže s cerkvico, zatem je sledil ogled izredno zanimivega in neobičajnega muzeja kemičnih svinčnikov. Na tisoče različnih ter skrbno sortiranih kemičnih svinčnikov krasi podstrešje gospoda Aleša Breclja.


Pot smo nadaljevali skozi Žapuže mimo korit s pitno vodo. Vzpon do Peskarce nas je kljub slabšemu vremenu nagradil z lepim razgledom po Vipavski dolini.


Nadaljevali smo po stezi do Velike Kopelce in prečkali mostiček čez Lokavšček. Sprehod po poljski poti nas je pripeljal do cerkve v Lokavcu in do kmetije Černigoj, kjer so nas pogostili z okusnim kosilom.


S sončnimi žarki in s sladoledno kepico smo jesenski pohod po Ajdovščini zaključili.


Hvala gospe Vesni Bratina in gospe Zdenki Žigon iz Društva Most - univerza za tretje življenjsko obdobje za zanimivo vodenje in predstavitev Ajdovščine z okolico.

Hvala gospodu Alešu Brecelj za pogostitev z domačimi dobrotami.

In seveda hvala tudi naši članici, gospe Ireni Vidmar in gospe Damjani Marc za organizacijo pohoda. Bilo je lepo!



bottom of page