top of page

Utrinki svečanega dogodka ob 50.obletnici ustanovitve in delovanja Društva MSBZT Nova Gorica

petek, 17.9.2021 Kulturni dom Nova Gorica.

Medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki Severno-primorske regije smo si v petek pričarali nepozaben dogodek. Zahvalili smo se vsem kolegicam in kolegom, ki so pred nami tkali to našo pot in pustili vidno sled v delovanju in razvoju društva.

Pred pričetkom programa smo si v avli Kulturnega doma ogledali razstavo izbranih slikarskih del članice Društva MSBZT Nova Gorica, gospe Marice Kobal.

Svečanega dogodka sta se udeležili tudi poslanka državnega zbora Republike Slovenije, mag. Elena Zavadlav Ušaj in podžupanja Mestne občine Nova Gorica, Damjana Pavlica.

Svojo 50-letno delovanje smo člani društva predstavili v posebnem jubilejnem Zborniku.

Članice in člani društva ter ostali povabljeni so pred vstopom v dvorano prejeli Zbornik in darilce s potiskom slike gospe Marice Kobal,

So najlepše pesmi že napisane,

so se vse ljubezni že enkrat dogajale,

so vse sladke sanje že obstajale,

kam usmerjena teh časov vzgoja bo srca?

Pomenljive besede nežnih melodij so odzvanjale na krilih pevskega zbora Reunion.

Sledil je pozdravni nagovor predsednice Društva MSBZT Nova Gorica, Metke Plesničar.

Odličnost severno-primorskega društva je posledica predvsem ženske karizme, ki kraljuje v sferi medicinskih sester in drugih sorodnih poklicev. Zgodovina društva sloni na ramenih 11-tih predsednic, pogumnih dam. To so:

- MILENA SRNOVŠNIK - ANDREINA SAVELLI

- JANA KREK - IRENA VIDMAR

- VALENTINA LAZOVSKI - RENATA TRAMPUŽ

- MARINA PLAHUTA - DAMJANA POLANC

- LILIJANA RELJIČ

- IRENA VELUŠČEK

Z nami sta bili na svečanem dogodku, Andreina Savelli in Irena Vidmar, nekdanji predsednici društva.

S svojo prisotnostjo nas je počastila tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Monika Ažman.

Predsednica Zbornice - Zveze Monika Ažman je izročila predsednici društva Metki Plesničar priznanje krovne organizacije Zbornice – Zveze za 50. obletnico delovanja društva.

S šopkom cvetja se nam je na odru pridružila tudi izvršna direktorica Zbornice - Zveze gospa Anita Prelec.

Zahvala je bila povrnjena tudi s strani društva, in sicer za uspešno dosedanje sodelovanje.

Ponovno smo zaplavali na melodijah, morja, sonca in »šentimenta«, tako kot radi pravimo Primorci. Na to pot so nas popeljali pevke in pevci iz zbora Reunion ob spremljavi Minka Markiča na klavirju ter pod vodstvom zborovodje Mateja Petejana.

V Kulturnem domu pa smo se zbrali še z enim posebnim namenom. Društvo je prvič v zgodovini svojega delovanja podelilo častno članstvo izbrani članici RADI SKOČIR.

Sledilo je prav posebno presenečenje sodelavcev in prijateljev iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper, oddelek Nova Gorica. Blaž Čebron nam je ob tej čudoviti priložnosti zaigral na Radi ljubo glasbilo, škotske dude. To so trenutki, ki sežejo do srca in pišejo najlepše zgodbe prijateljstva.

Podelili smo cvetje tudi članicam društva, ki so sodelovale pri organizaciji dogodka in pri pripravi jubilejnega Zbornika ob 50. obletnici delovanja društva.

Prva je šopek prejela gospa Marica Kobal, upokojena medicinska sestra, ljubiteljska slikarka in avtorica prečudovite slike, ki jo je prejela častna članica.

Sledil je šopek za odgovorni urednici jubilejnega zbornika: Klaro Bavčar in Moniko Kalin Vodopivec ter članici uredniškega odbora Zbornika: Melito Peršolja in Barbaro Sitar, ki se dogodka žal ni uspela udeležiti.

Z močnim aplavzom smo se zahvalili Jasmini Komel, režiserki in soorganizatorki dogodka, ki je v času dogodka še vedno zasedala pomembno mesto v režiji.

Sanja Kotnik se nam je pridružila na odru in s cvetjem počastila tudi predsednico društva, Metko Plesničar, glavno organizatorko dogodka in članico uredniškega odbora jubilejnega Zbornika.

Z nami so bili še zadnjič Reunion.

Tanja Peloz, povezovalka programa:

" "Ponosni na naše junake!" je slogan, ki je odmeval v akciji društva v času izbruha epidemije koronavirusa. Nahajamo se v času negotovosti, ko je epidemija spodkopala temelje sodobne solidarnosti ter medsebojnega razumevanja in sprejemanja. Navkljub vsemu ste tu VI, drage medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki, ki ne glede na vse težke preizkušnje in pikre besede, ohranjate svojo spokojnost in trdnost, svojo prepričljivost in strokovnost.

Ob 50. obletnici obstoja vašega društva Vam želim veliko modrosti in vztrajnosti. Vsak sončnični cvet pusti za sabo ducat semen, ki vlivajo upanje v svetlo in pozitivno prihodnost. Na polju pred mano vidim na stotine sončnic, ki cvetijo, da bi dale najboljše kar lahko… Ostanite takšne in takšni! "

Svečano slovesnost smo zaključili s prav posebnim posnetkom, ki je nastal pod režiserskimi talenti naše članice Jasmine Komel.

...... To so naše zgodbe..... To so zgodbe vztrajnosti, marljivosti, trpljenja, veselja, požrtvovalnosti in še in še ......To smo mi... zaposleni v zdravstveni in babiški negi severno- primorske regije!!!

Dvorano Kulturnega doma smo zapustili s toplino v srcu in z upanjem, da bomo SKUPAJ premagali vse izzive, ki nam pridejo naproti, saj naš poklic ostaja eden najlepših.

Avtor fotografij: Casarsa -Tinta Foto Studio