top of page

Mednarodni dan babic in mednarodni dan medicinskih sester 5.5.2021 in 12.5.2021

Voščilo ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnemu dnevu medicinskih sester

5.5.2021 in 12.5.2021




Fotografija: The Rebel Bear


»Ljudje bodo pozabili kaj ste rekli,

ljudje bodo pozabili kaj ste naredili,

vendar nikoli ne bodo pozabili

kako so se ob vas počutili.«

Maya Angelou


Letošnji mednarodni dan babic je potekal pod geslom Upoštevajte podatke, vlagajte v babice, ki ga je izbrala Mednarodna konfederacija babic. Z njim opozarja na to, kako pomembne so babice v vsaki družbi in poudarja, da so ravno one tiste, ki lahko preprečijo nepotrebne smrti žensk in novorojenčkov.

Sporočilo ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, ki ga je izbral Mednarodni svet medicinskih sester, pa se glasi Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva. Tega se zavedamo tudi slovenski izvajalci zdravstvene nege. In če želimo, da bodo prebivalci Republike Slovenije še naprej deležni varne in kakovostne zdravstvene obravnave, kakršno si zaslužijo, se mora tega začeti zavedati tudi politika.

Pandemija koronavirusne bolezni je v središče vsega dogajanja postavila ravno zdravstvo, katerega največji del predstavljamo prav medicinske sestre in babice. Brez medicinskih sester in babic ni zdravstvenega sistema. Da nas bo v prihodnje v sistemu dovolj, je nujno treba sprejeti nove, ustrezne kadrovske standarde in normative, ki temeljijo na potrebah pacientov. Te so danes bistveno večje, kot so bile pred desetletji. Le z zadostnim številom ustrezno usposobljenega kadra bomo lahko poskrbeli za vse, ki bodo potrebovali našo pomoč. Politični odločevalci se morajo zavedati, da vlaganje v poklic medicinske sestre oz. babice ni strošek, temveč gre za naložbo v zdravje in državo. Če želimo, da se bodo mladi še naprej odločali za ta poklica, je treba nujno izboljšati delovne pogoje, zagotoviti zadostno število kadra ter ustrezno plačilo za odgovorno delo.

Poklica medicinske sestre in babice sta zagotovo ena lepših poklicev, ker sta povezana s skrbjo za sočloveka. Gre za način življenja, za poslanstvo. Ljudje cenijo naše delo, saj se medicinske sestre v Sloveniji po stopnji zaupanja v poklice že vrsto let uvrščamo na sam vrh, takoj za gasilci.


Vsem babicam, ki so praznovale 5. maja in vsem medicinskim sestram ter zdravstvenim tehnikom, ki praznujejo 12. maja, čestitamo!


Metka Plesničar

predsednica Društva MSBZT Nova Gorica


bottom of page