top of page

»Na mladih svet stoji«



V ponedeljek, 13.05.2019, smo bili v sklopu Mednarodnega dneva medicinskih sester povabljeni na Srednjo zdravstveno šolo Nova Gorica, kjer je potek posvet z gospo Natašo Slejko, dipl.m.s, in zastopnikom pacientovih pravic za območje Nova Gorica gospodom Dušanom Žoržom, univ.dipl.prav. Posvet je potekal na temo dostojanstva in sočutja.

Dijakom zaključnih letnikov sta prof. Sonja Žežlina in prof. Marjetka Zorzut Santoro ponudili v razmišljanje temo o varovanju pacientovega dostojanstva in sočutju. Dijaki so se odzvali in izbrani so bili trije literarni prispevki, pesem in dve razmišljanji: avtorice Marina Bratina iz 3. AB, Ana Pirman iz 4. AZ in Katja Bizjak iz 4. BZ.

Odlomek literarnega dela dijakinje Marine Bratina:

Kakšne odnose imamo do sočloveka? Ali vemo, kaj je dostojanstvo? Ali zdravstveni delavci spoštujemo dostojanstvo drugih?


V nacističnih koncentracijskih taboriščih so se med drugo svetovno vojno dogajala neverjetna grozodejstva, ki pa niso bila niti začetek niti konec napada na človekovo dostojanstvo. Bilo je veliko poniževanja in kratenja dostojanstva. Kakšen občutek dobite, ko pomislite na otroka, ki se mu posmehujejo zaradi neke telesne značilnosti, ali na priseljenca, ki mora prenašati zasmehovanje, ker so njegovi običaji tuji. Tu je še posameznik, ki je diskriminiran zaradi barve kože. Če je človek le malo drugačen oziroma ima drugačno mnenje, je že tarča posmeha. Verjetno si lahko predstavljate, kako mučno postane, ko iz dneva v dan poslušaš žaljivke, koliko mora dati skozi tisti trpinčeni. Zasmehovalci oz. nasilneži vse skupaj dojemajo kot šalo, vendar bolečina in ponižanje tistih, ki so zasmehovani, nista prav nič smešni. Dostojanstvo pomeni to, kako gledamo nase sami in kako drugi ravnajo z nami…..


Pesem dijakinje Ane Pirman:

SOČUTJE


Imaš slab dan,

potrebuješ le razumevajočo dlan.

Nekaj je šlo narobe,

tvoji načrti so šli po gobe.


Spremljajo te nelagodje in slabo počutje,

potrebuješ le sočutje,

tišino

ter strokovno vrlino.


Želiš si najboljši rezultat

in malo razuma,

da ti osebje vlije poguma,

da čim prej greš v domačo posteljo zaspat.


Opaziš, da te spoštujejo,

ko te negujejo

in kot človeka obravnavajo,

tvoje potrebe zaznavajo.


To si želimo

mi, ki za vas skrbimo,

da obojestransko zadovoljstvo pridobimo.


Odlomek literarnega dela dijakinje Katje Bizjak:

Velikokrat se srečujem s sovrstniki pa tudi starejšimi, ki menijo, da dostojanstvo v zdravstvu pomeni zagotavljanje zasebnosti pacientu. Tako močna beseda razložena v enem samem stavku. Pa je to res dostojanstvo, ki si ga pacient želi in konec koncev zasluži? Seveda, vsak si želi zasebnosti, ampak večini pacientov je bolj kot to pomemben spoštljiv, kulturen odnos. Vsako pa še tako močno osebo enkrat v življenju doleti nekaj, česar ne pričakuje, na kar ni pripravljena in takrat v sebi začutimo strah, negotovost. Nekaj povsem novega, nekaj, česar si še sami ne predstavljamo, da nas lahko res doleti. Ta strah spremlja tudi bolnike, ki pa si ob tem velikokrat želijo le prijazno besedo in topel nasmeh. Pomembno je, da se zavedamo, da nismo le izvajalci tehničnih ukrepov, ampak imamo veliko bolj humano poslanstvo do bolnikov…


Nataša Slejko in zastopnik pacientovih pravic Dušan Žorž z dijakinjama Mijo Jagodič in Patricijo Fučko


Nagrajene dijakinje literarnega prispevka Marina Bratina, Ana Pirman in Katja Bizjak s predsednico Društva MSBZT Nova Gorica Metko Plesničar


Hvala vsem, ki ste sodelovali in uspešno izpeljali idejni projekt našega društva.

bottom of page