top of page

»PROTESTNI SHOD MEDICINSKIH SESTER«Obvestilo o napovedanem protestnem shodu zaposlenih v ZN 22. 2. 2023


Najprej morda pojasnilo, zakaj bo shod, ki ga pripravljamo, imenovan »PROTESTNI SHOD MEDICINSKIH SESTER« Zakaj se nam zdi pomembno, da vas na to opozorimo? Ker zdravstvena nega (ZN) predstavlja poklice na več stopnjah izobrazbe in z veliko različnih nazivov, zato smo preprosto vse poimenovali »medicinske sestre«. Ne samo, da bo lažje za plakate in vse napovedi, ampak bomo tudi v javnosti bolj prepoznavni kot poklicna skupina – torej v izogib vsem tistim, ki bi se morda »spotaknili« ob splošnem nazivu.


Naslednje, kar je pomembno, da veste vsi izvajalci ZN, je to, da protestiramo zaradi nespoštovanja dogovora iz novembra 2021, ki je vseboval člen in zavezo Vlade RS, da se v letu 2022 odpravijo vse novonastale anomalije in nesorazmerja tudi znotraj ZN. Kot veste, do tega ni prišlo, zato smo se v SDZNS odločili, da zaradi nespoštovanja že dogovorjenega pripravimo protestni shod.


Naše zahteve bodo trenutno usmerjene samo k odpravi nespoštovanja omenjenega dogovora, zato tudi nismo podpisali novega dogovora in aneksa, ki sta bila posledica pogajanj v letu 2022. Tokrat so bili deležni dviga drugi poklici v zdravstvu in socialnem varstvu, do štiri plačne razrede. O najnižje vrednotenih delovnih mestih oziroma tistih, ki so z novembrskim dogovorom dobili samo en ali dva plačna razreda, se resorni minister sploh ni želel pogajati. Tako bomo zdaj zahtevali razliko za vse tiste v ZN, ki so novembra 2021 dobili manj kot štiri plačne razrede.


Preden se spet vsuje plaz negodovanja in nezadovoljstva, vas prosimo, da tokrat ne kažemo s prstom eden na drugega in se obtožujemo, kdo si zasluži več in kdo manj … Zavedamo se, da se s tem spet poruši vse. Ampak tako v ZN kot v celotnem javnem sektorju so plačna razmerja že zelo dolgo porušena, tako da o enotnem plačnem sistemu tako rekoč ne moremo govoriti.


Pogajanja, ki naj bi se začela že decembra lani in se bodo začela komaj v februarju, so tista, ki so namenjena odpravi »vseh nesorazmerij znotraj enotnega plačnega sistema« v JS. Torej vsi sindikati JS vključno z vsemi zdravstvenimi sindikati bomo z Vlado RS snovali nov Zakon o sistemu plač v JS. Kaj to konkretno pomeni za nas, za naša delovna mesta? Že zdaj v obstoječem plačnem sistemu jih imamo v katalogu delovnih mest nekaj čez 100. Vsak dan dobivamo s terena, torej od vas, nove in nove predloge. Vsaka sekcija, vsak zavod, vsak oddelek ali ambulanta vidijo svoje delo kot najbolj pomembno. Vsak dan slišimo o prehodu kadra na »lažja delovna mesta«… Dokler bomo med sabo tako komunicirali in gledali samo vsak na svoj »vrtiček«, verjemite, da ne bomo prišli nikamor.


V zdravstvu je namreč »VSAKO DELO POMEMBNO IN ZAHTEVNO«. Tudi in predvsem v ZN je tako. Ni lažjih in težjih delovnih mest. Samo pogoji dela so različni. Ponekod bolj v fizičnem smislu, drugje v psihičnem oziroma oboje hkrati.


Z leti nam je uspelo dvigniti dodatke za neugoden delovni čas, to je tisti dejavnik, ki velikokrat odloča o tem, kje se želimo zaposliti. Te dodatke seveda želimo še dodatno ovrednotiti, da bi delo, ki zahteva prisotnost 24 ur/dan vse dni v letu, postalo zanimivo.


Skratka, če strnem. Povsod je delo težko, odgovorno in zahtevno. In povsod manjka kadra. Vedno se je in se bo dogajalo, da kader migrira oz. kroži. Tega nikoli nihče ne bo mogel preprečiti. Lahko pa se naši odločevalci odločijo, da se opredelijo deficitarna delovišča in z raznimi dodatki zadržijo kader oz. privabijo novega, dokler se kadrovski normativ ne zapolni z zadostnim številom, da bodo lahko zaposleni prosti vsaj dva, še bolje tri vikende na mesec. Dokler tega ne rešimo na ta način, bo prihajalo do »kraje« kadra, kazanje s prstom eden na drugega in seveda prepiranje med sabo. Tega pa si preprosto ne moremo in ne smemo privoščiti, če hočemo karkoli doseči in spremeniti.


In dokler to vsakemu izvajalcu znotraj ZN ne bo jasno, tako dolgo smo na zelo »trhlih nogah«. Vsak general je namreč močan toliko, kot je močna in številčna njegova vojska in kot je pri močeh njegov najšibkejši člen – vojak.


Slavica Mencingar, predsednica SDZNS


Zato vabljeni vsi izvajalci ZN, ne glede na to, ali ste člani sindikata ali ne, da skupaj pokažemo moč in številčnost.


Se vidimo v Ljubljani v sredo, 22. 2. 2023, ob 15. uri na Gregorčič 20 pred Vlado RS!


»Pokažimo jim kdo smo medicinske sestre in kaj skupaj zmoremo.«

Comments


bottom of page