top of page

Strokovna ekskurzija - Severna Makedonija 26. – 29. September 2024

  • hoteli 3*, letalo, avtobus, polpenzion, folklorni večer, degustacija vin

  •  kontrastno Skopje in opojni Kavadarci

  • svetovljanski Ohrid in sloviti samostan Sv. Nauma

  • Mavrovo jezero in potopljena cerkev

Vstopimo skozi Skopje in se takoj znajdemo med dvema svetovoma v enem samem mestu. Tukaj je tudi svetovno znan Ohrid s čudovitim jezerom in zanimiv samostan sv. Nauma. Ne pozabimo pa še na samostan sv. Jovana Bigorskega in čudovito naravo, potem se prepustimo vinarjem na Kavadarcih, da nam predstavijo svojo znamenito kapljico in se sprehodimo vštric z domačini v prijateljski Bitoli ...


Stil: Stopnja 2 – Oskarjevo turistično potovanje

1.  dan NOVA GORICA – letališče LJUBLJANA – SKOPJE. Odhod avtobusa iz Nove Gorice v dopoldanskih urah. Vožnja do letališča v Ljubljani in polet v Skopje. Pristanemo v popoldanskih urah. Pričaka nas lokalni vodnik in spoznavanje Severne Makedonije se začenja. Odpravimo se v Skopje, kjer se na vsakem koraku odražajo številni kulturni vplivi. Če vprašamo prebivalca Skopja, kje lahko občutimo duha prestolnice, nas bo zagotovo napotil na sprehod po Stari skopski čaršiji. To je kraj, kjer se stika tradicija z modernim, je glavna žila utripajočega družbenega življenja, Tu je vsak tlakovec delček zgodovine in vsaka stavba navdušuje. Ogledamo si tudi cerkev Sv. Spasa in džamijo Mustafa Paše, železniško postajo z uro, ki se je ustavila ob katastrofalnem potresu l. 1963 …, postanemo ob spomeniku Materi Terezi. Namestimo se v hotelu, večerjamo in prenočimo. (letalo, avtobus, H, V)

 

2.  dan SKOPJE-bolnica SISTINA - samostan sv. JOVANA BIGORSKEGA – MAVROVO – SKOPJE.

Zajtrk.

Dopoldan – ogled klinike SISTINA

Popoldan – zapeljemo se do samostana Jovana Bigorskega, ki slovi po velikem ikonostasu. Po krajšem sprehodu in ogledu samostana se odpeljemo do nacionalnega parka Mavrovo, enega največjih zimskih smučarskih središč. Ob Mavrovskem jezeru naredimo krajši postanek nato pa pot nadaljujemo nazaj proti Skopju. Večerja in nočitev. (H, ZV)

 

3. dan SKOPJE – KAVADARCI – vinska klet Tikveš – BITOLA - OHRID. 

Po zajtrku se odpeljemo proti Ohridu. Na poti se ustavimo v največji makedonski vinski kleti, v Tikvešu. Ker je tam veliko govora o vinu, žlahtno kapljico tudi poskusimo. Po degustaciji nas pot vodi v Bitolo. Najprej obiščemo antični arheološki spomenik Heraclea Lyncestis, nato se odpravimo v mesto središče Bitole in se sprehodimo mimo stare čaršije, bezistana in po ulici Širok Sokak. Prosto za okrepčilo. Nadaljujemo v Ohrid, turistični biser. Namestitev v hotelu. Zvečer se sprostimo ob tradicionalni makedonski večerji s folkloro v eni izmed tipičnih restavracij. (H, Z, tradicionalna večerja s folklorno predstavo)

 

4.  dan OHRID – izlet z ladjico po OHRIDSKEM JEZERU – cerkev SV. NAUMA – TIRANA – TREVISO - NOVA GORICA. 

Po zajtrku se odpravimo na celodnevni izlet. Ogledamo si Ohrid, ki je, kot pravijo Makedonci sami, njihovo najlepše mesto in je tudi vpisano na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Mesto je bilo središče slovanske pismenosti, sem so konec 9. stol. prišli učenci Cirila in Metoda, med njimi tudi Sv. Kliment in Sv. Naum. Povzpnemo se do Samuelove trdnjave od koder se odpira čudovit pogled na mesto in njegovo okolico, nato pa se sprehodimo še po starem mestnem jedru, kjer si ogledamo zanimive kulturno-zgodovinske spomenike. Z ladjico se popeljemo po Ohridskem jezeru in mesto vidimo še z druge perspektive. Ogledamo si še cerkev SV. Nauma, potem pa se odpravimo čez makedonsko-albansko mejo in naprej proti Tirani, od kode rpoeltimo proti Trevisu. Sledi še vožnja v Novo Gorico, kamor prispemo v poznih večernih urah. (Z, ladjica, letalo)


Cena na osebo v dvoposteljni sobi pri 45 potnikih: 702 EUR

Cena na osebo v dvoposteljni sobi pri 40 potnikih: 717 EUR

 

Cena (najmanj 45 udeležencev) vključuje: prevoz z avtobusom Nova Gorica-letališče Ljubljana in letališče Treviso-Nova Gorica, letalski prevoz po programu in letališke pristojbine, prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami in parkirninami, 1 polpenzion v hotelu 3* v Skopju, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* na Ohridu, večerjo v tipični makedonski restavraciji z nastopom folklorne skupine in eno pijačo, vstopnine v cerkev Sv. Spasa, samostan Sv. Jovana Bigorskega, Samuelovo trdnjavo, v cerkev, sv. Nauma, ladijsko vožnjo po Ohridskem jezeru, degustacijo vina (4 vrste vina) in ogled vinske kleti v Kavadarcih, lokalno vodenje v Skopju in v Ohridu, zunanje oglede po programu, slovensko vodenje, organizacijo in izvedbo potovanja.

 

Doplačila po želji (na osebo):

-   odstopnina v primeru višje sile: 5,02 % vrednosti potovanja,

-   zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini 10,20 EUR

-   doplačilo za enoposteljno sobo: 75 EUR

 

DRUGI PODATKI:

Osebni dokumenti: Slovenci vize ne potrebujemo, potrebujemo pa biometrični potni list ali osebno izkaznico.

Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih ter na spletni strani. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

 

PRIPRAVA POTOVANJA: 8. 3. 2024

ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar


Severna Makedonija _ Strokovna ekskurzija
.pdf
Download PDF • 342KB

 

bottom of page