top of page

Junijski izlet na Ptuj, Sobota, 19.6.2021Junijsko soboto smo članice Društva MSBZT Nova Gorica preživele v najstarejšemu slovenskemu mestu, v mestu Ptuj, ki nas je prevzelo s svojo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino iz srednjega veka. Ogledali smo si muzejsko zbirko na Ptujskem gradu, ki obsega glasbila, orožje, pustne maske in zbirko fevdalne stanovanjske kulture.

Sledil je ogled najstarejše slovenske vinske kleti Ptuj, ki predstavlja biser vinske tradicije na Slovenskem. Njeni začetki segajo v leto 1239, ko so Minoriti pod samostanom postavili vinsko klet. Poleg bogate zbirke arhivskih vin, Ptujska klet hrani tudi zlato trto iz leta 1917, ki velja za najstarejšo slovensko vino. Klet je prepoznavna kot moderna vinska klet in ustvarja sodobna ter priljubljena vina, kar smo ob degustaciji vin in prigrizku domačih kmečkih dobrot ugotovili tudi sami.


Pot nas je zapeljala tudi v Lovrenc na Pohorju. Ogledali smo si etnološki spomenik pohorsko pajštvo – posebno sušilnico za lan in sadje. Sledil je ogled pristne kmečke domačije – Ladejenkovo. Stavba, ki naj bi bila iz 15. stoletja je v celoti lesena, grajena iz brun, okna so kvadratna, zaščitena z baročnimi kovanimi mrežami. Hišo pokriva mogočna strma čopasta »šintlasta« streha. Dimnica je bila ohranjena do prve svetovne vojne, nato pa so stene pobelili z apnom. Tla so še vedno lesena. V bližini stoji še dvojni kozolec, ki je eden redkih na Lovrenškem.


Druženje smo zaključili z večerjo v prijetnem gostišču, ter v poznih večernih urah polni novih vtisov, varno prispeli nazaj na Primorsko.


Avtor prispevka: Metka Plesničar

Fotografinja slika 1: Rada Skočir

Fotografinja slika 2: Rada Skočir

Fotografinja slika 3: Rada Skočir

Comentarios


bottom of page