Vabilo na junijski izlet Ptuj in Maribor, Sobota, 19.6.2021

Odhod iz Tolmina ob 6.00 uri in vožnja z vmesnim postankom na Trojanah. Naš prvi ogled bomo namenili najstarejšemu slovenskemu mestu Ptuj, kateremu so neizbrisen pečat pustili dve obdobji: čas Rimskega imperija, ko je bilo tu zelo pomembno naselje Poetovio in srednji vek, ko je bil v lasti Salzburške nadškofije. Z ogledom dobro ohranjenega mesta bomo spoznali številne zgodovinske in kulturne zanimivosti mesta predvsem iz srednjega veka. Grajski grič je bil poseljen že od 5. tisočletja pred n. št.. Prebivalci antične Petovione so na njem postavili trdnjavo in svetišča. V zgodnjem srednjem veku je bilo tu slovansko grobišče. Ogledali si bomo bogato muzejsko zbirko na Ptujskem gradu, ki obsega glasbila, orožje, pustne maske in zbirko fevdalne stanovanjske kulture. Sledil bo ogled najstarejše slovenske vinske kleti Ptuj, ki predstavlja biser vinske tradicije na Slovenskem. Njeni začetki segajo v leto 1239, ko so Minoriti pod samostanom postavili vinsko klet. Poleg bogate zbirke arhivskih vin, Ptujska klet hrani tudi zlato trto iz leta 1917, ki velja za najstarejšo slovensko vino. Danes je klet prepoznavna kot moderna vinska klet in ustvarja sodobna ter priljubljena vina.

Popoldan se bomo zapeljali v Lovrenc na Pogorju in spoznali življenje v teh krajih. Pogledali si bomo etnološki spomenik pohorsko pajštvo – posebno sušilnico za lan in sadje. Naslednji ogled bomo namenili pristni kmečki domačiji – Ladejenkovo. Stavba, ki naj bi bila iz 15. stoletja je v celoti lesena, grajena iz brun, okna so kvadratna, zaščitena z baročnimi kovanimi mrežami. Hišo pokriva mogočna strma čopasta »šintlasta« streha. Dimnica je bila ohranjena do prve svetovne vojne, nato pa so stene pobelili z apnom. Tla so še vedno lesena. V bližini stoji še dvojni kozolec, ki je eden redkih na Lovrenškem. Krajši ogled čebelarskega doma, ki prikazuje zgodovinski razvoj panjskih sistemov. Sledila bo pot v Maribor in ogled starega mestnega jedra s starim pristaniščem na Dravi. Postanek ob 400 let stari trti sorte modra kavčina, ki še vedno rodi in je postala simbol Maribora. Sprehodili se bomo do centra s stolno cerkvijo, kjer je pokopan Anton Martin Slomšek, videli spomenik generala Rudolfa Maistra in se sprehodili do Rotovža iz leta 1515. Druženje bomo zaključili z večerjo v prijetnem gostišču. Po večerji sledi povratek proti domu, kamor prispemo v poznih večernih – nočnih urah.

Ure odhoda avtobusa: AP Tolmin ob 06:00

Ročinj 06:15

Kanal 06:20

AP Nova Gorica ob 06:45

Šempeter (pri cvetličarni Kofol) ob 06:55

Šempas 07:05

Ajdovščina 07:35

Prijave zbira ga. Rada Skočir na tel. št.: 041 540 497 oz. na e-naslov skocirrada@gmail.com, do nedelje 6.6.2021.

Ob prijavi navedite: ime, priimek, vstopno postajo in morebitne posebnosti glede obroka (večerja).

Izlet bomo izvedli skladno s trenutnimi NIJZ navodili. Zaradi koriščenja gostinskih storitev v zaprtem prostoru vas prosimo za potrdilo o testiranju/ potrdilo o cepljenju/ potrdilo o prebolelosti. Hvala za razumevaje.

Vabljeni vsi člani in članice Društva MSBZT Nova Gorica.

Metka Plesničar

predsednica Društva MSBZT Nova Gorica