top of page

Strokovna ekskurzija na Koroško z obiskom bolnišnice v Celovcu

22. septembra 2018


Tokrat nas je pot vodila na avstrijsko Koroško do njenega glavnega mesta Celovca - Klagenfurta.

Začeli smo s strokovnim programom, in sicer z ogledom celovške bolnišnice. Kljub temu, da je bila sobota, nas je v bolnišnici prvi sprejel glavni direktor zdravstvene nege, gospod Bernhard Rauter. Po prisrčnem pozdravu v slovenskem jeziku je direktor nadaljeval z uvodno predstavitvijo bolnišnice. Med drugim je predstavil organizacijsko shemo ustanove: bolnišnica ima medicinskega direktorja, direktorja za zdravstveno nego in komercialnega direktorja. Vsi trije predstavljajo enakovredne vodilne člane vodstva ustanove, v kateri je zaposlenih več kot 4000 ljudi. S ponosom nam je predstavil inovativni projekt robotske tehnike prevoza bolnišničnega perila, materiala in prehrane.

Po uvodni predstavitvi smo se razdelili v tri manjše skupine in se v spremstvu glavnih oddelčnih sester sprehodili po hodnikih in oddelkih tretje največje bolnišnice v Avstriji s kar 1344 posteljami.

Po strokovnem delu ekskurzije je sledil sprehod po mestnem središču in ogled Deželne hiše, Gledališča, Starega trga, Novega trga, Zmajevega vodnjaka, kip cesarice Marije Terezije.... Zapeljali smo se do Gosposvetskega polja, središča nekdanje države Karantanije, kjer še danes stoji vojvodski prestol - kraj starodavnega kronanja vojvod. Seznanili smo se z načinom ustoličevanja karantanskih knezov in spoznali razliko med knežjim kamnom ter vojvodskim prestolom. Pot nas je med drugim vodila do gradu Ostrovica na 681m visoki vzpetini, kamor smo se nekateri povzpeli peš, drugi pa z dvigalom. Ogledali smo si nekaj srednjeveških prostorov in zbirk. Še posebej je bil zanimiv muzej starega orožja, kjer smo izvedeli veliko o varovanju srednjeveških utrdb.

Sledil je povratek v Slovenijo in večerja v prijetni domači gostilni v Šenčurju.

Kljub dežnim kapljicam in prvem jesenskem mrazu smo imeli čudovit dan.




bottom of page