top of page

Strokovna ekskurzija v prelepo Prekmurje

Avtor prispevka: Rada Skočir

Fotografije arhiv: Rada Skočir



Začetek meseca junija. Še preden je sonce poslalo svoj prvi žarek na zemljo so članice iz Tolminskega po pregovoru »rana ura zlata ura« krenile proti Novi Gorici, kjer so z ostalimi člani in članicami društva začele svoje potovanje.

Pred nami je bil prijeten dan, poln zanimivih dogodkov in prečudovite vožnje do Prekmurja in Pomurja. Strokovni del izleta smo obogatili z znanjem zemljepisa in zgodovine tega območja naše prelepe domovine, ki nam ga je na prijeten in zanimiv način predstavila vodička. Da smo ji lahko zbrano prisluhnili smo kmalu po Ljubljani naredili prvi »kofe« postanek.

Po nekaj urni vožnji sta nas na urejenem zeliščnem in s sadnim drevjem ter grmičevjem zasajenem ekološkem posestvu Kolarič sprejela lastnika. Predstavila sta nam pomen pridelave, nabiranja, sušenja in uporabe vseh delov rastline. Da nismo samo vonjali in si ogledovali posesti smo tudi okušali več vrst namazov (tako sadnih kot zeliščnih) z različnimi vrstami kruha. Tudi napitkov ni manjkalo. Po okrepčilu nas je pot pripeljala v Grad, kjer smo si ogledali grajen grad v baročnem slogu, ki ga postopno obnavljajo. V njem potekajo različne delavnice, na katerih je predstavljeno delo in življenje ljudi krajinskega parka Goričko nekoč in danes ter avtohtoni živalski in rastlinski svet.

Kasneje smo v doživljajskem parku Vulkanija s pomočjo Olija spoznali različne minerale in kristale (dragocen kristal olivin, ki ga kopljejo v kamnolomu bazaltnega tufa na kraju ugaslega vulkana), vulkane in njihove izbruhe in nastanek vesolja ter življenja na Zemlji. Skozi 3D stereoskopski film smo se s posebnimi efekti sprehodili skozi vroče vulkansko središče in se z adrenalinsko vožnjo s 3D podzemnim vlakom ponovno vrnili na zemljino površje.

Sledila je sproščujoča vožnja med trtami do samooskrbne ekološke kmetije Puhan na kosilo, na domač bograč ter edino pravo Prekmursko gibanico in po kosilu vožnja v vas Filovci, v kateri je muzej lončarstva na prostem Bojnec. Tu so nam predstavili proces dela nekoč in danes. Spoznali smo peč sestavljeno iz opeke, slame in zemlje, v kateri so žgali že iz gline narejene in posušene izdelke. Da jo ohranjajo v delovanju enkrat letno v njej zakurijo. Ogledali smo si tudi izdelavo izdelka na star način in opremljene prostore domovanja iz preteklosti.

Sledil je otok ljubezni z vsem njegovim napojem in jedačo. Doživetje, ki ga preprosto ne gre zamuditi. Pa še delujoči mlin in vožnja na splavu na ono stran Mure in nazaj.

Popoln dan smo zaključili v zdravilišču Radenci.

Drugi dan je prinesel nove podvige. Začel se je s pozdravom animatorja, predstavitvijo zdravilišča in njegovega pomena, pitja vode na samem izviru in vodenim razgibavanjem v bazenu. Vse do kosila smo se sproščali v čudovitih bazenih, nato je sledila vožnja do Dobrovnika v rastlinjak vzgoje orhidej. Zraven koristnih napotkov vzgajanja orhidej smo videli še tropsko in subtropsko rastlinje in različne vrste sadja.

Da smo našemu potovanju dali »piko na i« smo se povzpeli še na največjo atrakcijo v Lendavi, na razgledni stolp Vinarium. Razprostrl se je čudovit razgled na ravnice in gričevje štirih dežel (Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške).

Domov smo se vrnili spočiti in polni lepih, prijetnih vtisov.

Hvala članom in članicam za veliko in lepo presenečenje, ki ste mi ga pripravili.

Hvala tudi agenciji Jazon-6 in neumorni in prisrčni vodički, ga. Sofiji.

Naj omenim, da smo meseca aprila ponovno obiskali Istanbul, kjer smo obujali spomine na naše prvo potovanje. Videli smo veliko novega, predvsem pa uživali v polnem razcvetu tulipanov, ki krasijo to mesto.







bottom of page